Tips om uw kerstboom te verzorgen

1. Acclimatiseren:

In de kerstperiode kan het goed vriezen. Indien de uitgekozen kerstboom vers van het veld komt of op een buitenplaats werd verkocht, dan is het aan te raden om deze boom bij koud weer geleidelijk aan te acclimatiseren. We zetten de kerstboom eerst een dagje in een koele berging of garage om hem te laten wennen aan de warmere temperatuur. Daarna mag hij naar zijn definitieve nog warmere plaats verhuizen.

2. Standplaats:

Let erop dat de kerstboom niet te dicht bij de verwarming of gloeilampen staat. Dit versnelt de verdamping van de boom die in de winter in rust is, waardoor uitdroging en het uitvallen van naalden op gang komt. In de buurt van een verwarming staan is trouwens ook af te raden voor het mogelijke brandgevaar dat dit met zich mee brengt.

Plaats de boom op een lichte plaats zonder dat er directe zonnestralen kunnen op schijnen.

Om uitdroging te voorkomen zetten we de kerstboom ook steeds uit de tocht. Een plaats naast een deur die 20 keer per dag open en dicht gaat is dus af te raden.

Probeer de luchtvochtigheid van de kamer voldoende hoog te houden, want droge lucht zal er voor zorgen dat er sneller naaldverlies is.

3. Water geven:

Als de kerstboom is opgepot dan mag deze afhankelijk van zijn grootte onmiddellijk enkele liters water krijgen. In de periode dat de boom binnenskamers staat krijgt hij best dagelijks een halve tot één liter water.

4. Potkeuze:

De pot moet voldoende groot zijn. Rondom de potkluit is er dus nog voldoende plaats over om grond aan te brengen. De pot moet onderaan voorzien zijn van gaten zodat het teveel aan water in een onderzetteil kan worden opgevangen.

5. Piek/top:

Is de kerstboom toch groter dan gedacht en kan hij niet onder het plafond? Dan zit er niets anders op dan de top er uit te halen. Dit kan maar indien u hem later buiten uitplant, let er dan wel op dat de plant het jaar erop meerdere nieuwe toppen zal aanmaken. Meerdere pieken zorgen ervoor dat de boom uit zijn vorm groeit en dus kun je er beter uitknippen en enkel de beste laten staan.

6. Naaldverlies:

Iedereen kent wel één of meerdere trucs om het verliezen van de naalden te beperken. Weet wel dat kerstbomen geen naalden heeft die ouder zijn dan 3 jaar. De kerstboom laat dan ook steeds geleidelijk aan een beetje naalden vallen.