Pure Nature Trees

Het bedrijf Global Nature Trees in Denemarken teelt kerstbomen in en mét de natuur; op duurzame wijze. Op deze pagina vind je meer informatie over de duurzame teelt.

Wat houdt een duurzame kerstbomen teelt in?

Hoe wordt een kerstboom op duurzame wijze geteeld en wat houdt dat precies in? Zoals de eigenaar Per Skaerby zelf zegt is het perceel één groot insectenhotel: "Onze percelen worden omringd door 8000 hectare bosgebied. Insectenhotels hoeven we niet meer neer te zetten." Natuurlijke vijanden - insecten die plagen in toom houden - zijn van nature aanwezig in het bosgebied, waardoor er geen middelen nodig zijn om bijvoorbeeld luis tegen te gaan.

Tussen de bomen door staan bloeiende kruiden die druk worden bezocht door insecten en bijen, waardoor de biodiversiteit actief wordt vergroot. Daarnaast biedt het vogels en andere kleine dieren ook een veilige plek. Ze weten allemaal massaal hun weg te vinden naar het perceel!

Met name het verminderen van pesticiden gebruik heeft hier een grote rol in gespeeld, waardoor het planten- en dierenleven een stuk is verrijkt. Gemiddeld zijn er maar liefst 30% meer wilde dieren en planten op akkers die biologisch worden verbouwd, vergeleken met niet-biologische akkers.

Meer duurzame feiten over de Pure Nature Trees

Naast dat het perceel bijdraagt aan de biodiversiteit, zijn er meer redenen waarom Pure Nature Trees duurzaam zijn, namelijk:

  • De bomen staan gemiddeld 10 jaar op het perceel voordat deze in de woonkamer staan bij de consument
  • Dagelijks produceert een boom op het perceel voor 44 mensen aan zuurstof
  • Een hectare kerstbomen op het perceel legt 2 ton CO2 per jaar vast
  • Er wordt een minimale hoeveelheid organische mest toegediend. De gewenste boomvorm wordt bereikt door te snoeien met een speciale tang, in plaats van het gebruik van chemische middelen.
  • De CO2 balans is bijna neutraal, doordat het aantal bomen dat geoogst wordt ook direct weer wordt herplant.